Helsingin vesijohtoverkon korjausvaje hallinnassa

Olen HSY:n eli Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja. Helsingin vesihuollon keskeinen riskitekijä on vesijohtoverkoston korjausvaje. Tilanne on nyt hallinnassa – lue kirjoitukseni aiheesta:

Helsinkiä on rakennettu pitkään ja vaiheittain. Vesi- ja viemäritekniikka on seurannut rakentamista. Putkistojen tekniikka ja kestoikä vaihtelevat – osa on vanhaa ja vieläkin toimivaa, osa uusistakin putkista on jo jouduttu uusimaan. Verkoston kuntoa valvotaan toimintavarmuutta seuraamalla ja kehitetään pitkäjänteisellä investointisuunnitelmalla.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY) vastaa Helsingin, Espoon, Kauniaisten ja Vantaan vesi- ja jätehuollosta sekä ympäristötiedon keräämisestä. HSY:n tehtävänä on turvata 1,3 miljoonan asukkaan ympäristöpalvelut ja varautua seudun asukasmäärän voimakkaaseen kasvuun.

Riittävän ja laadukkaan käyttöveden saamisen turvaamiseksi olemassa olevia vesilaitoksia kunnostetaan ja laajennetaan, samoin on jätevesipuhdistamoiden kanssa, uuden jätevesipuhdistamon rakentaminen Espoon Blominmäkeen on alkamassa. Suuria investointeja ohjataan säännöllisesti tarkistettavalla investointisuunnitelmalla.

Putkiverkostoa uusitaan suunnitelmallisesti riskianalyysin perusteella toimintavarmuutta parantamalla. Korjaustarvetta ennakoitaessa etusijalle asetetaan päävesijohdot, joita kunnostamalla vaikutetaan suuren asukasmäärän veden saantiin.

Parastaikaa HSY rakentaa putkiston seuranta- ja ohjausjärjestelmää, jolla voidaan havaita putkivuotoja ja ennakoida putkirikkoja sekä ohjata vesi korjausten ajaksi muille putkiosuuksille ja tällä parantaa putkiston toimintavarmuutta ja välttyä kriisimäisiltä, suuria asukasjoukkoja koskettavilta putkirikoilta.

Kunnostamista edellyttävät putket pyritään korjaamaan uusilla kustannuksia säästävillä menetelmillä, joissa putkia ei tarvitse kaivaa ylös. Tällöin putket on mahdollista kunnostaa silloin, kun tarve sitä edellyttää, eikä vasta silloin kun rahoitustilanne sen sallii.

Putkiston toimintavarmuuden parantaminen ei kilpaile putkiverkoston laajentamisen kanssa; molemmat tarpeet ovat hoidettavissa pitkäjänteisellä investointisuunnitelmalla. Yhteiskunnan vesi-infran kehittäminen on pitkäjänteistä toimintaa jo senkin vuoksi, että se kustannetaan vesimaksuilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s